Stičišče Iskra

Morigenosov mesec delfinov v Mestni knjižnici Piran

Morigenos – slovensko društvo za morske sesalce ob 20-letnici, v sodelovanju z različnimi organizacijami in deležniki, obeležuje svoj jubilej, in s tem znanost o delfinih pri nas deli s širšo množico ljudi. S tem želijo predvsem širiti zavest o skupnem ozaveščanju in ohranjanju narave, morja in delfinov.

Letošnji začetek leta je društvo Morigenos skupaj z Mestno knjižnico Piran organiziralo enomesečno razstavo o delfinih in njihovem preučevanju. Ne glede na trenutno epidemiološko situacijo je razstava v knjižnici potekala kot načrtovano, saj si je vsak ob sprehodu po piranskih ulicah lahko prebral zanimivosti o delfinih kar skozi steklena okna knjižnice. Ob zaključku razstave je društvo Morigenos 29. januarja pripravilo tudi predavanje preko ZOOM-a.

Predavanje je vodil Tilen Genov – predsednik in ustanovitelj društva Morigenos, vodja raziskovanja ter tisti, ki znanje o delfinih nabira že od malih nog. Izpostavil je nevarnosti, ki prežijo na naše delfine, povedal nekaj več o metodah preučevanja teh morskih sesalcev ter prestavil življenje velike pliskavke, ki velja za edino stalno prisotno vrsto delfinov v naših vodah.

Ljudje delfine najbolj ogrožamo z neprilagojeno hitrostjo plovil v bližini delfinov, s podvodnim hrupom in spojinami, ki so v ekosistemu prisotne zaradi intenzivne industrijske dejavnosti v Tržaškem zalivu. Ker so delfini eni tistih živali, ki so na vrhu prehranjevalne verige, veljajo za pomembne pokazatelje stanja našega morja. Dandanes prav zaradi dolgoletnega preučevanja teh živali vemo, da le-te niso zgolj naključni obiskovalci našega morja, ampak Tržaški zaliv uporabljajo kot njihov življenjski prostor, v katerem se prehranjujejo, razmnožujejo, počivajo, igrajo – skratka opravljajo vse svoje življenjske funkcije.

Udeležba na predavanju je bila množična, predavanja se je udeležilo več kot 50 posameznikov. Na nemalokateri kameri smo lahko zasledili, da je predavanju sledila celotna družina. 

Vsi, ki želite o delfinih izvedeti več, ste prijazno vabljeni, da sledite novicam na spletni strani, Instagramu in Facebook strani društva Morigenos.

V kolikor želite kakorkoli prispevati delu društva Morigenos, lahko:

  • pokličete na številko 031 771 077, ko opazite delfine,
  • na družbenih omrežjih delite objave društva med svoje prijatelje in s tem višate ozaveščenost o pomenu varovanja in ohranjanja delfinov in narave,
  • društvu Morigenos namenitve 1% dohodnine, pri čemer se za vas nič ne spremeni, saj bi sicer ta denar šel v državni proračun,
  • simbolično posvojite delfina, ter tako z donacijo delo društva tudi finančno podprete.

 

 

Imate dobro zgodbo? Z nami jo lahko delite tako, da izpolnite spletni obrazec. Veselimo se vaših prispevkov!