Stičišče Iskra

DRUŠTVO MORIGENOS: PRIMER DOBRE PRAKSE NA PODROČJU OZAVEŠČANJA

Morigenos so slovensko društvo za morske sesalce, ki v našem prostoru že 20 let piše dobre zgodbe in širi zavest o pomenu ohranjanja narave, morja in delfinov.

V društvu se že vrsto let ukvarjajo z raziskovanjem, izobraževanjem in organizacijo poletnih raziskovalnih taborov. Uspešno sodelujejo z različnimi osnovnimi in srednjimi šolami iz različnih koncev Slovenije, organizirajo ekskurzije oziroma naravoslovne dneve in učencem ter dijakom z interaktivnimi izkušnjami vsakič pripravijo res posebno in poučno doživetje.

Vsako leto v Piranu prav tako organizirajo dobro obiskana dogodka – Dan in Noč delfinov, na katerih se lahko ljudje iz prve roke seznanijo z raziskovalnim delom društva in zanimivostmi iz sveta delfinov.

Ste kdaj slišali tudi za to, da je mogoče posvojiti delfina? Za to se vsako leto odločijo številni in s tem neposredno podprejo varstvo in raziskovanje delfinov pri nas.

Društvo Morigenos  opravlja tudi številne terenske aktivnosti in sodeluje v mednarodnih raziskavah, ob svojem jubileju pa so, skupaj z različnimi organizacijami in deležniki, kljub epidemiološki situaciji, uspeli organizirati enomesečno razstavo o delfinih in njihovem preučevanju.

S svojim delom ne pridobivajo le dragocenih informacij o delfinih, temveč tudi o morskem okolju. Ker so delfini eni tistih živali, ki so na vrhu prehranjevalne verige, veljajo za pomembne pokazatelje stanja našega morja.

Prav zaradi dolgoletnega preučevanja teh živali dandanes vemo, da niso zgolj naključni obiskovalci našega morja, ampak Tržaški zaliv uporabljajo kot njihov življenjski prostor, v katerem se prehranjujejo, razmnožujejo, počivajo, igrajo – opravljajo vse svoje življenjske funkcije.

Kot pravijo v društvu, vse to ne bi bilo mogoče brez široke podpore njihovih partnerjev, prijateljev in vseh ljubiteljev narave in morja.

Če želite kakorkoli prispevati delu društva, lahko:

  • pokličete na številko 031 771 077, ko opazite delfine,
  • na družbenih omrežjih delite objave društva med svoje prijatelje in s tem povečate ozaveščenost o pomenu varovanja in ohranjanja delfinov in narave,
  • društvu Morigenos namenitve 1% dohodnine, kar vas nič ne stane,
  • simbolično posvojite delfina, ter tako z donacijo delo društva tudi finančno podprete.

Imate dobro zgodbo? Z nami jo lahko delite tako, da izpolnite spletni obrazec. Veselimo se vaših prispevkov!