Stičišče Iskra

DIGIJAVNO – serija delavnic za učinkovito vključevanje javnosti

Kulturno izobraževalno društvo PiNA in EUROPE DIRECT Koper vabita na serijo treh delavnic, namenjenih spoznavanju z digitalnimi orodji in praksami za učinkovito vključevanje javnosti in naslavljanje tematik, pomembnih za skupnost. Družili se bomo v novembru 2021, na spletni platformi ZOOM.

Komu so namenjene delavnice?
Občinam in organizacijam, ki delujejo v lokalni skupnosti.

Občine in organizacije ste tiste, ki ste ključne za odpiranje prostora za razpravo, sodelovanje in soodločanje o javnih vprašanjih. Ponujamo vam možnost, da spoznate digitalna orodja od blizu in se opremite z znanji za lažje naslavljanje pomembnih tematik tudi prek spleta.

Delavnice smo zasnovali na podlagi večletnih izkušenj sodelovanja z javnimi uslužbenci in organizacijami civilne družbe. 

Na delavnicah vas bomo opremili z znanji, ki vam bodo prišla prav pri načrtovanju participativnih procesov, kot je na primer izvedba participativnega proračuna. Spoznali boste, kako občanke in občane oziroma različne ciljne javnosti vključevati v procese s praktičnimi spletnimi orodji ter kako jih učinkovito uporabljati, hkrati pa bomo odprli prostor tudi za vsa vaša vprašanja in izmenjavo dobrih praks. 

Delavnice bodo izvajali strokovnjaki s področja digitalizacije in vključevanja javnosti.

 

PROGRAM:

Orodja za spletna posvetovanja – četrtek, 4. november 2021, 10.00 – 11.30

Se vam je v času epidemije COVID-19 zataknilo, kako izpeljati spletna posvetovanja? Kako odpreti prostor za naslavljanje pomembnih vprašanj, kjer želite mnenje vaših občanov? Na delavnici vam bomo predstavili  orodja, ki jih lahko uporabite za spletna posvetovanja.

Konkreten primer bo predstavil Matic Primc, DOPD – Društvo Organizacija za participatorno družbo, z orodjem Your priorities, ki omogoča možnost izvedbe participativnega proračuna, hkrati pa tudi prostor za spletne razprave o pomembnih temah v lokalnem okolju.

 

Orodja za spletna sodelovanja  – torek, 16. november 2021, 10.00 – 11.30

Bi želeli slišati mnenja vaših občanov, pa ne veste, kako to izpeljati v digitalnih okoljih? Želite, da sodelujejo pri podajanju mnenj o pomembnih tematikah in predlagajo rešitve, ki so jim pomembne?

Simon Delakorda, INePA – Inštitut za elektronsko participacijo, vam bo predstavil projekt Eurocrowd, ki se osredotoča na vprašanja javnega zdravja, okolja, državljanske vzgoje in vprašanj, vezanih na EU, prav tako pa tudi projekt Co-Deciding Europe, ki predstavlja nadgradnjo projekta Eurocrowd. V obeh projektih je v središču “crowdsourcing” kot metoda e-participacije, ki se uporablja tudi za zbiranje predlogov za Konvencijo civilne družbe o prihodnosti Evrope

Predstavili bomo tudi Konferenco o prihodnosti Evrope, kako lahko kot državljani sodelujemo in kakšne pobude si EU želi.

 

Orodja za spletna glasovanja – torek, 30. november. 2021, 10.00 – 11.30

Na zadnji delavnici bomo pozornost namenili participativnemu proračunu in gostili Danes je nov dan, ki bodo predstavili orodje Consul

Predstavili bomo tudi nekaj alternativnih orodij za spletna glasovanja in odprli prostor za pogovor  o dobrih praksah med udeleženci.

Udeležite se lahko posamezne delavnice ali celotnega sklopa

PRIJAVA:

Udeležba je brezplačna. Zaradi lažje organizacije delavnic je obvezna prijava do 3. novembra 2021.

Vljudno vabljeni!