Stičišče Iskra

Izvedba 2. zelenega kampa za otroke

Gibanje zelenci – KOST Koper so v sodelovanju z Zavodom Nomed že drugo leto zapovrstjo pripravili zeleni kamp za otroke, ki je potekal med 20. in 27. avgustom 2021 ob Rižani. Kamp je bil namenjen ozaveščanju mladih o pomembnosti varovanja okolja in narave ter kako uresničevati zelene spremembe v družbi.

Prostovoljci so za otroke pripravili različne delavnice in aktivnosti, program je bil bogat, poučen in zabaven. Otroci so se veliko naučili obenem pa tudi zelo zabavali, saj so imeli na voljo tudi veliko prostega časa za druženje in ustvarjanje v naravi.  

Že prvi dan so v sodelovanju z Agrario Koper pripravili paradižnikovo mezgo za cel teden in peperonato, ki so jo pojedli za večerjo. Poleg postavljanja šotorov so se taborniki naučili tudi ostalih taborniških veščin: kakšna je taborniška oprava, kako si lahko s taborniško rutko pomagamo pri oskrbi poškodovane roke, kako s šotorko pripravimo nosila za poškodovanega prijatelja, pripravimo kurišče ter kako izdelamo bivak.

Vsi skupaj so spoznali tudi kakšno moč ima narava ponoči, saj so se za eno noč odpravili bivakirati, kar pomeni, da so prespali zunaj v naravi. Vitja Dominkus Dreu iz Slovenske kinoteke je predstavil kratko zgodovino filma, nato so si skupaj ogledali film, ki govori o okoljskih problematikah.

Naučili so se kaj pomeni dezinformacija in kakšne pasti prinaša na internetu. Imeli so debatni krožek, kjer so spoznali nekaj osnov debatiranja in skozi debato odpirali družbena vprašanja.

Po pozivu PiNE so izvedli Akcijo so-ustvarjamo Zeleno Evropo in iskali inovativne rešitve za okoljske izzive.

Trgovina Ekola je predstavila koncept brezembalažne trgovine, Freško pa regenerativno kmetijstvo.

Skupaj so se naučili kaj je biodiverziteta, zakaj je pomembna za naš obstoj. Na eni izmed delavnic pa so si otroci ustvarili lasten domišljijski ekosistem, s čimer so se naučili, kako pomembni so posamezni dejavniki znotraj sistema, da ta lahko preživi.

Po vsakem uspešno zaključenem dnevu je sledilo še druženje ob večernem ognju in prepevanju pesmi ob spremljavi kitare. 

Zelence lahko spremljate na njihovi Facebook strani in na spletni strani zelenci.si.

Imate dobro zgodbo? Z nami jo lahko delite tako, da izpolnite spletni obrazec. Veselimo se vaših prispevkov!