Stičišče Iskra

MORIGENOS VABI NA PREDAVANJE IN RAZSTAVO O DELFINIH V NAŠEM MORJU

Morigenos, slovensko društvo za morske sesalce, organizira dvodnevni dogodek na temo delfinov v našem morju. 8. in 9. oktobra 2020.

Ali delfini živijo tudi v našem morju? Kaj pa tu počnejo? Kako živijo? Kako jih ločimo med seboj?

To je zgolj nekaj najpogostejših vprašanj, povezanih z življenjem delfinov pri nas. Mnogi mislijo, da nas delfini obiščejo zgolj v poletnih mesecih, a temu ni tako. Društvo Morigenos jih preučuje že skoraj 20 let, v tem času pa so ugotovili, da so delfini pri nas prisotni vse mesece v letu in jim Tržaški zaliv predstavlja njihov bivalni prostor. Raziskovalci društva že vrsto let spremljajo življenje delfinov pri nas ter na podlagi različnih raziskav o delfinih v našem morju delijo zanimive ugotovitve.

Delfini so zanimiva bitja, ki so nam v marsičem podobni. Veljajo za zelo inteligentne živali in najbolje prilagojene sesalce na vodno okolje.

Kako živijo pri nas in zakaj so delfini v Tržaškem zalivu posebni, lahko izveste v sklopu dvodnevnega dogodka, ki ga organizira Morigenos. 

Oba dneva si boste lahko ogledali razstavo o delfinih pri nas (v četrtek od 17. ure naprej in v petek med 15. in 18. uro) ta pa se bo oba dneva zaključila s predavanjem ob 18. uri. 

V četrtek, 8. oktobra (v Zeleni dvorani Območne obrtno-podjetniške zbornice), boste lahko izvedeli veliko zanimivosti o življenju delfinov v Tržaškem zalivu. Med drugim tudi, kako izgleda prvih nekaj let njihovega življenja, kako se sporazumevajo, v kakšnih socialnih skupinah živijo ter kako jih raziskovalci društva Morigenos prepoznavajo in ločijo med seboj.

V petek, 9. oktobra (v naših prostorih na Gortanovem trgu 15 v Kopru), pa bodo raziskovalci društva povedali več o tem, kako ljudje vplivamo na življenje delfinov v našem morju. Tudi to, na kakšen način sobivamo z njimi, s čim ljudje negativno vplivamo na njihovo življenje in kakšne posledice ima to na živali v morju.

Zaradi trenutnih razmer in zagotavljanja varnosti obiskovalcev je za obisk obeh dogodkov potrebna predhodna prijava. Lepo vabljeni!