Stičišče Iskra

Dan delfinov

Društvo Morigenos je 10. avgusta 2019 že trinajsto leto zapored v Piranu organiziralo brezplačno prireditev Dan delfinov. Namen prireditve je poljudno predstaviti raziskovanje in varstvo delfinov v slovenskem morju ter seznaniti širšo javnost z delfini in njihovim življenjem.

Aktivnosti, ki so jih pripravili člani društva, so se dogajale skozi ves popoldan po celotnem Piranu. Na Tartinijevem trgu, kjer je potekal osrednji del dogajanja, se je zbralo lepo število obiskovalcev. Tam so se lahko iz prve roke seznanili z raziskovalnim delom društva Morigenos, zanimivostmi iz sveta delfinov ter tudi posvojili delfina, za kar se je odločilo precej ljudi. S tem neposredno podprete varstvo in raziskovanje delfinov pri nas. 

Otroci so medtem brezskrbno uživali v igri in izdelovanju daljnogledov v ustvarjalnem kotičku. Družine so se s pomočjo zemljevida odpravile na razburljiv lov na zaklad, ki ga je društvo Morigenos pripravilo v sodelovanju z Muzejem školjk in polžev ter Akvarijem Piran. Mali in veliki pustolovci, ki so na poti uspešno rešili vse zagonetke o morskih živalih, so na cilju prejeli lepe nagrade.

Pestro pa je bilo tudi v svetilniku na Punti. Bolj radovedni obiskovalci so se preizkusili v foto-ID izzivu in med seboj primerjali različne delfinje plavuti. Foto-identifikacija je glavna raziskovalna metoda, ki jo pri svojem delu uporablja društvo Morigenos. Delfini namreč tekom življenja pridobivajo različne oznake (zareze, brazgotine) na svojih hrbtnih plavutih zaradi česar jih je mogoče razlikovati. Poleg izziva je bila v svetilniku celo popoldne na ogled izobraževalna razstava o delfinih v slovenskem morju, za najmlajše pa sta Jelena in Igor iz Gledališča Zapik uprizorila kamišibaj predstavo »Kako so nastali delfini?«.

Pester in razigran dan se je zaključil na Tartinijevem trgu s koncertom zasedbe Eni od sedmih milijard, ki so ob zvokih kitare in klavirja vroče popoldne popeljali v večer in omogočili vsem obiskovalcem prijeten, sproščen in melodičen zaključek čudovitega dneva, ki jim je zagotovo ostal v spominu.

Društvu Morigenos lahko sledite na spletni strani www.morigenos.org, jih kontaktirate na tel. št. 031 771 077 ali pa na naslednje elektronske naslove:
 
posvojitve delfinov: posvojitve@morigenos.org
 
Avtorica besedila: Neža Vrtovec.

Imate dobro zgodbo? Z nami jo lahko delite tako, da izpolnite spletni obrazec. Veselimo se vaših prispevkov!