Stičišče Iskra

Noč delfinov

Društvo Morigenos se že skoraj dve desetletji ukvarja z raziskovanjem in proučevanjem ter varovanjem delfinov v slovenskem morju. Vse to delo pa ne bi bilo mogoče brez široke podpore, za katero se z vsakoletno Nočjo delfinov društvo oddolži svojim podpornikom, partnerjem, prijateljem ter vsem ljubiteljem narave in morja.

Letošnja Noč delfinov v Mestnem muzeju Ljubljana, ki jo je društvo organiziralo 18. januarja 2020, je potekala v znamenju dobre glasbe in druženja. Ustanovitelj in predsednik društva Tilen Genov je z obiskovalci delil zanimive dogodke društva v prejšnjem letu ter izpostavil najnovejše raziskave in dognanja s področja raziskovanja delfinov. Lani je društvo Morigenos namreč opravilo veliko terenskega dela in sodelovalo pri več mednarodnih raziskavah, med drugim o visoki vsebnosti PCB-jev pri vrsti velika pliskavka in prepoznavanju delfinov po njihovih obrazih. Društvo se je v zadnjem letu udeležilo tudi več mednarodnih konferenc in začelo preučevati podvodni hrup ter komunikacije med delfini.

Noč delfinov so izkoristili tudi za predstavitev večinoma skritih in nepoznanih aspektov svojega dela ter v svoje vrste povabili novo generacijo naravovarstvenikov, ki bi radi pripomogli k trajni ohranitvi delfinov v Tržaškem zalivu. Obiskovalci so lahko društvo podprli z včlanjenjem, lepo besedo, izkazanim zanimanjem, nakupom fotografij, posvojitvami delfinov, ali pa preprosto donacijami za prihodnje raziskovanje in ohranjanje delfinov.

Za glasbeno vzdušje sta ves večer skrbela pevka Mateja Kralj in kitarist Janez Janežič, svoje glasbene spretnosti pa je predstavila tudi mlada violinistka Ivana Karolina Budna. Večer se je zaključil z druženjem in pogostitvijo, ob kateri so lahko udeleženci od blizu in neformalno spoznali člane društva in se v prijetnem vzdušju pogovorili ter izmenjali izkušnje, znanja in mnenja, ter tako obnovili in na novo vzpostavili mreže, ki bodo društvu in delfinom pomagale v prihajajočih letih.

Društvu Morigenos lahko sledite na spletni strani www.morigenos.org, jih kontaktirate na tel. št. 031 771 077 ali pa na naslednje elektronske naslove:

splošno: morigenos@morigenos.org
posvojitve delfinov: posvojitve@morigenos.org
članstvo: clanstvo@morigenos.org

Avtorica besedila: Natalija Žlavs

 

Imate dobro zgodbo? Z nami jo lahko delite tako, da izpolnite spletni obrazec. Veselimo se vaših prispevkov!