Stičišče Iskra

Zavod Sopotniki, brezplačni prevozi za starejše

"Sopotniki ste mi odprli okno v svet! Zaradi vas smo starejši postali bolj samostojni in ponosni bodite na svojo prijazno ekipo in prostovoljce, ki so vedno pripravljeni pomagati in poslušati.” (gospa Cvetka) Zavod Sopotniki od leta 2014 nudijo brezplačne prevoze za starejše. Zgodba gospe Cvetke je le ena izmed mnogih, natančneje več kot 3.300-ih starejših, za katere skrbijo.

Njihova zgodba se je začela v mali vasici sredi Brkinov, iz preproste želje po pomoči ranljivim starejšim, ki živijo sami in izolirani, brez možnosti prevoza do bližnjih mest, kamor so se v zadnjih desetletjih umaknile čisto vse storitve.

Za delovno prebivalstvo prevoz v večini ni težava. Usedemo se v vozilo, se zapeljemo in pridemo do tja, kamor smo si želeli. Večina se niti ne sprašuje, kako kilometre premagujejo starejši, ki živijo oddaljeni od mestnih središč, ki živijo sami, nimajo vozniškega izpita ali vozila, ali pa zaradi zdravstvenih težav ne morejo več voziti.

Za primer lahko vzamemo prav Brkine. Poznate vas Kozjane? Je ena najbolj oddaljenih brkinskih vasi. Do nje dostopamo po brkinski slemenski cesti, po kateri se vzpnemo do Tater, nato pa nas do Kozjan vodi dotrajana, razpokana, ozka cestica. Ko se odpravimo na Kozjane, raje vozimo po bankinah, saj je cesta tako načeta, da nam sredina vozišča uničuje podvozje vozila. V tej vasici živijo zgolj starejši. Hiše so v večini dotrajane, demografska sprememba in praznjenje podeželja so tukaj tako očitni, da nam lahko služijo kot učni primer.

V take in podobne vasi se Sopotniki odpravljajo vsak dan. V letu 2021 brezplačne prevoze opravljajo s pomočjo prostovoljskih ekip – natančneje s 370-imi prostovoljci – vozniki, s pomočjo zaposlenih na sedežu zavoda, zaposlenih koordinatorjev po lokalnih enotah in v sodelovanju z občinami, javnimi zavodi, rdečimi križi, CSD-ji ter donatorji in sponzorji dostopajo do vasic in naselij v šestnajstih slovenskih občinah (13 enot), prevoze pa nudijo z osemnajstimi vozili. Vozijo k zdravnikom, v trgovine, k frizerju, na pokopališče, do upravnih storitev, na kulturne prireditve, obiske itd.

Njihov vsakdan pospremijo modrosti izkušenj in znanj, ki so jih starejši pridobili skozi življenje. Skozi te pripovedi rastejo, se od njih učijo in v vsakdanu živijo vrednoto medgeneracijske solidarnosti. Prav s to vrednoto želijo preprečevati osamljenost starejših, ki se je preko izkušenj dela izkazala kot veliko večji problem, kot premik iz točke A do B.

Prav tu ključno vlogo odigrajo prostovoljci. Ti s svojo srčnostjo, nesebičnostjo in željo po pomoči preženejo težave v starosti, nasmejijo starejše, so družabniki in spremljevalci na poti. Prostovoljci so srce Sopotnikov.

Mnogi pravijo, da je zavod poseben tudi zato, ker je njihova storitev v celoti podprta z inovativnimi rešitvami najsodobnejše informacijsko komunikacijske tehnologije. Res je, ogromno časa in truda, razmišljanj in prizadevanj je v njihovih orodjih. A ta orodja so tukaj zato, da jim olajšajo delovni proces do te mere, da imajo več časa, da se posvetijo ljudem, njihovim stiskam, njihovim solzam, smehljajem in potrebam ter skušajo vedno znova najti rešitev za vsakogar.

Poslanstvo Zavoda Sopotniki je bilo, je in bo, biti Človek Človeku Sopotnik.

Kako lahko podprete delovanje in prizadevanja Zavoda Sopotniki?

 

Imate dobro zgodbo? Z nami jo lahko delite tako, da izpolnite spletni obrazec. Veselimo se vaših prispevkov!