Stičišče Iskra

RAZPIS DOLGOŽIVA DRUŽBA PRISPEVA K DOLGOROČNIM UČINKOM

V okviru programa Stičišča ISKRA smo doslej objavili tri razpise za spodbude za čezsektorske akcije in rešitve (storitve) s področja dolgožive družbe. Eden od teh je trenutno v teku.

Z razpisi smo podprli vsaj po tri čezsektorske akcije in rešitve s področja dolgožive družbe ter prispevali k zagotavljanju primernih pogojev za dolgoživo družbo; tj. za družbo, v kateri naj bi ljudje optimalno izkoristili svoje potenciale v vseh obdobjih svojega življenja in v kateri so človekove pravice enake za vse ljudi, ne glede na njihovo starost.

Šlo je za akcije, ki so poskrbele za e-opismenjevanje starostnikov, za njihovo skrb za psihofizično zdravje in prostovoljske akcije pomoči starejšim na podeželju.

Rezultati akcij so naslednji:

  • uveden nov kontinuiran program e-opismenjevanja v Univerzi za tretje življenjsko obdobje Koper, s sistemom mentorske podpore (Društvo Pristan, Ljudska univerza Koper in Društvo Palčica pomagalčica),
  • uveden nov kontinuiran program vadbe (Qui gonga) za starostnike/uporabnike Dnevnega centra Koper (Zveza upokojencev MOK in Zavod Qui gong Sežana),
  • več kot 100 prostovoljskih ur in 15 vključenih prostovoljcev v pomoč starejšim kmetom na istrskem podeželju (Trajnostni park Istra in Občina Hrpelje-Kozina).

Nevladne organizacije so v partnerstvu z drugimi institucijami, podjetji in organizacijami razvile in implementirale storitve oz. rešitve s področja dolgožive družbe, ki imajo trajnostni potencial.

Zasnovane in implementirane rešitve so:

  • psihosocialna podporna skupina za starostnike v MGC Izola (Center za psihoterapijo in psihosocialno podporo Koper in Dom upokojencev Izola),
  • Optia 1000 – sistem poročanja o prostovoljskem delu in porabi sredstev (Zavod Sopotniki in Toyota), ter
  • aplikacija za beleženje ustnega izročila in njegovega medgeneracijskega prenosa – Zapisi spomina (Zavod dobra pot, SEM in Park Škocjanske jame).

Organizaciji nosilki zadnjih dveh storitev (Zavod Sopotniki in Zavod Dobra pot) sta bili uspešni razpisu MJU za digitalizacijo in sta aplikaciji nadgradili.

Na 3. razpisu za razvoj rešitev oz. storitev smo izbrali dva projekta, ki sta v začetnih fazah izvajanja. Gre za:

  • program podpore e-bančništvu in e-nakupovanju za starostnike (Društvo Pristan – Univerza za tretje življenjsko obdobje) in
  • portal in zbirka življenjskih zgodb ljudi po 2. svetovni vojni v Istri ter terapevtska skupina za predelovanje (po)vojnih travm s pomočjo umetniških pristopov.

Na podlagi razpisov smo tako razvili nov model razdeljevanja namenskih sredstev za nevladne organizacije, ki je postal praksa tudi drugih regionalnih stičišč in s tem omogoča razdeljevanje namenskih sredstev znotraj sektorja, poleg tega pa tudi razvoj nevladnih organizacij.

Do sobote, 24. decembra 2022 lahko oddate svojo prijavo na razpis za čezsektorske akcije s področja dolgožive družbe, ki je trenutno odprt. Preberite več TUKAJ.