Stičišče Iskra

Raziskovalni tabori društva Morigenos

Društvo Morigenos že od leta 2003 organizira vsakoletne raziskovalne tabore, kjer lahko vsakdo postane del raziskovalne ekipe in pomaga pri raziskovanju delfinov v njihovem naravnem okolju. Tovrstni tabori so primerni za vsakogar, ki svoj čas rad preživlja zunaj in ob vodi, želi biti del pozitivnih sprememb, je navdušen nad naravo ter divjimi živalmi in želi aktivno sodelovati pri njihovem preučevanju in varstvu.

Udeleženci so aktivno vključeni v raziskovanje delfinov tako na morju, kot na kopnem. Skupaj beležijo njihove premike, vedenje in okoljske podatke, izvajajo raziskovalne metode kot so foto-identifikacija in opazovanje vedenja. Poleg vsega včasih tudi pomagajo pri reševanju nasedlih ali ranjenih morskih želv, ki so se zapletle v ribiške mreže, saj pogosto prvi prejmemo klice ljudi, ki opazijo morske živali v stiski. S svojo vključitvijo na taborih udeleženci prispevajo k dolgoročnemu raziskovanju in varstvu delfinov in morskih ekosistemov v severnem Jadranu. 

In kako poteka dan na Morigenosovem taboru? 

Vsako jutro se raziskovalna ekipa odpravi iskat delfine. Slednje poteka v dveh skupinah: ena ekipa se odpravi na čoln, druga pa se poda na kopensko opazovalno točko. Obe skupini iščeta delfine, jih opazujeta in zbirata podatke ter vseskozi komunicirata med seboj. Po zasluženem kosilu in počitku se popoldan ekipi zamenjata, ob večerih pa ne manjka druženja in dobre volje.

V desetih dneh udeleženci taborov dodobra spoznajo delo Morigenosa, se prelevijo v raziskovalce in se preko izkušenj tudi aktivno učijo, predvsem pa pustijo svoj pečat pri raziskovanju in ohranjanju delfinov v našem morju. Tisti, ki se jim pridružijo, dobro vedo, kako lep občutek je od blizu videti delfine svobodno plavati v njihovem naravnem okolju, hkrati pa z raziskovanjem čim manj posegajo v njihovo življenje. 

Vsi, ki vas tovrstne aktivnosti zanimajo in bi želeli postati del Morigenos ekipe za nekaj dni, pa ste vabljeni k letošnjemu poletnemu raziskovanju. Več informacij najdete na njihovi spletni strani. Zagotovo bo nepozabna izkušnja, saj vedno dobro združijo prijetno s koristnim. 

Društvu Morigenos lahko sledite na spletni strani www.morigenos.org, jih kontaktirate na tel. št. 031 771 077 ali pa na naslednje elektronske naslove:

splošno: morigenos@morigenos.org
posvojitve delfinov: posvojitve@morigenos.org
članstvo: clanstvo@morigenos.org

Avtorica besedila: Natalija Žlavs

Imate dobro zgodbo? Z nami jo lahko delite tako, da izpolnite spletni obrazec. Veselimo se vaših prispevkov!