Stičišče Iskra

Naravoslovni dan društva Morigenos za srednješolce

Društvo Morigenos že vrsto let uspešno sodeluje z različnimi osnovnimi in srednjimi šolami z različnih koncev Slovenije. Njihovi programi izobraževanja vključujejo krajša predavanja, interaktivne delavnice, pa tudi večurne programe. Eden od njih je tudi program naravoslovnega dne.

31. januarja 2020 so v Piranu gostili dijake iz štirih različnih srednjih šol, ki so vključeni v skupen naravoslovni projekt. En dan ekskurzije v sklopu le-tega so jim s programom zapolnili tudi predstavniki društva Morigenos.

Jutro se je začelo s splošnim predavanjem o delfinih na Morski biološki postaji, kjer so dijaki spoznavali življenje delfinov in morskih sesalcev, njihove značilnosti in delo društva. Po interaktivni predstavitvi in vprašanjih, pa je prišel čas za praktično opazovanje. Opazovanje delfinov s kopnega so izpeljali na dobri razgledni točki pri cerkvi sv. Jurija. Mladi ob tej priložnosti spoznajo veščine kopenskega opazovanja, poprimejo za daljnoglede in pridobivajo podatke. Na ta dan je bila vidljivost sicer slabša, delfinov od tam niso videli, a so kljub temu uspeli pridobiti dovolj informacij s terena, ki so pomembne za delo.

Naslednji korak je bilo opazovanje z ladjice – v namene učne izkušnje skupin namreč večkrat najamejo ladjico Solinarko. Določili so približno lokacijo večje verjetnosti videnja delfinov in odpluli v tisto smer. Nekaterim dijakom je všeč že veter v laseh, nekateri pa zagreto iščejo, kje bo iz morja videti delfinovo plavut. Pri opazovanju delfinov je tako, da jih včasih srečaš, včasih pa ne. Tokrat so se jim očitno skrivali v katerem drugem delu zaliva.

Po malici in popoldanskem odmoru je sledilo predavanje predsednika društva Morigenos Tilna Genova o populaciji delfinov, ki se prehranjuje, razmnožuje, plava in počiva v našem morju. Tilen je v društvu tisti, ki se zavzeto posveča raziskovanju delfinov. Dijakom je povedal več o tem, kako spojine PCB vplivajo na življenje delfinov, o genetiki delfinov, kakšne so skupine delfinov, ki jih srečujejo v društvu, o njihovem genetskem ozadju in kako to društvo raziskuje.

V drugem delu predavanja pa so se nadobudni naravoslovci prelevili v strokovnjake za foto-identifikacijo. Društvo Morigenos namreč delfine spremlja že vrsto let ter jih na podlagi fotografij s terena identificira po njihovih hrbtnih plavutih. Ko je delfin opažen in identificiran prvič, dobi tudi svoje ime. Vsakič, ko ga znova vidijo na terenu, tako lahko prav zaradi tega redno spremljajo, kako posamezen delfin živi, kakšen je njegov karakter, kje se giblje, v kateri skupini delfinov se druži, kdaj dobi potomce … Dijaki so skozi delavnico skušali ugotoviti, katere slike pripadajo določenim delfinom in so bili pri tem delu zelo uspešni.

Naravoslovni dnevi, ki jih organizira društvo Morigenos, so vedno zelo interaktivno obarvani. Želijo si, da dijaki ali učenci čim bolje lahko spoznajo njihovo delo, se za en popoldan prelevijo v raziskovalce in širijo svoje znanje o morskih sesalcih. Če imajo srečo, pa je trud poplačan tudi s čudovitim pogledom na skupino delfinov, ki plavajo v bližini. V društvu pravijo, da lahko tako vsi skupaj rečejo, da je naravoslovni dan zares celostno doživetje.

Društvo Morigenos lahko šole kontaktirajo, v kolikor želijo svojim dijakom omogočiti naravoslovni dan v Piranu. Program prilagajajo tudi željam učiteljev, šole ali dijakov. Taki dnevi so tudi za njih posebna izkušnja, zato se veselijo sodelovanja s šolami tudi v prihodnje.

Društvu Morigenos lahko sledite na spletni strani www.morigenos.org, jih kontaktirate na tel. št. 031 771 077 ali pa na naslednje elektronske naslove:
 
posvojitve delfinov: posvojitve@morigenos.org
 
Avtorica besedila: Natalija Žlavs

Imate dobro zgodbo? Z nami jo lahko delite tako, da izpolnite spletni obrazec. Veselimo se vaših prispevkov!