Stičišče Iskra

Gledališko – glasbena predstava: ČAROVNIK IZ OZA

Projekt ustvariti gledališko – glasbeno predstavo Čarovnik iz Oza se je rodil v prizadevanju Gledališke šole Talia, da bi se z obalnimi izobraževalnimi društvi in zavodi z različnih področij povezali ter združili moči. Sporočilo, ki so ga želeli komunicirati, je, da je gledališče prostor povezovanja različnih polj, znanj, veščin in umetnosti.

Na povabilo k sodelovanju sta se odzvala dva izobraževalna zavoda. Dr. Alenka Malej, direktorica Zavoda M-Aleja – mentorica Robodelavnice, Valentina Češnjevar – mentorica za klavir v Glasbeni šoli Koper in Boštjan Andrejc – Bushy, mentor banda OK JUNIOR, prav tako iz Glasbene šole Koper. 

Izbor besedila Čarovnik iz Oza ni bilo naključje, temveč premišljena poteza, ki je v svojem bistvu nosila željo po povezovanju in predvsem plemenitenju ter dopolnjevanju različnih znanj in veščin, ki jih je v okolju, kjer živimo, med mladimi in manj mladimi ustvarjalci, zelo veliko. 

Gledališče je prostor, znotraj katerega se lahko umetniško izražajo ustvarjalci iz zelo različnih področij; na enem skupnem odru, skozi skupno predstavo se odpirajo nove in nove izrazne poti, ki bi bile kot osamele steze vsakega posameznika manj opazne ali pa bi jim umanjkal širši pogled. 

Veliko je otrok in mladostnikov, ki so znotraj svojih popoldanskih dejavnosti zelo ustvarjalni, vsak ustvarjalen človek pa rad javnosti pokaže, kaj počne ter kako razmišlja skozi: glasbo, ples, igro, besedo, likovno podobo … A velike ideje se rojevajo znotraj ustvarjalnih skupin, ki svojih razmišljanj ne krčijo samo na eno polje izraza, ampak ga z različnimi znanji in vedenji širijo ter mu dajejo globlji in širši pomen.

S projektom, ki so ga snovali v šolskem letu 2018/2019, so mladini pokazali, kje in kako se lahko povezujejo, združujejo moči ter tako aplicirajo in izkoristijo svoje znanje ter tako ustvarjajo dodane vrednosti.

Gledališka šola Talia je s povezovanjem različnih akterjev v skupni projekt naredila velik vsebinski in estetski korak. Prešla je okvirje gledališke šole in stopila v čevlje in čas prave pravcate gledališke predstave. Z vsemi potrebnimi elementi in z znanjem mladih nastopajočih, ki ga pridobivajo od profesionalcev, ki so njihovi mentorji, učitelji.

Mladi ustvarjalci in njihovi mentorji so tako vsak s svojim znanjem in domišljijo ustvarili delček gledališko – glasbene predstave. Glasbeniki so svoj izrazni prostor razširili na zgodbo, na prostor; mladi robotiki so plod lastnih veščin in znanja lahko opazovali kot živ organizem, ki še skupaj z drugimi elementi tvori domišljijski prostor, ki mu gledališka iluzija omogoča, da zaživi svoje življenje. Mladi gledališčniki so spoznali in doživeli druge svetove in se zavedli, kaj vse je lahko gledališče v svojem bistvu.

“S takim načinom dela in sodelovanja ustvarjamo skupno okolje, v katerem se brusimo, se dopolnjujemo, v katerem ideje in znanje in veščine, ki jih imamo, dobijo svoj pomen in svojo dodano vrednost. Pomagamo si med sabo, zavedamo se, da smo skupaj, soodvisni eden od drugega; naučimo se pomagati med seboj, se podpirati, biti strpni eden do drugega, se poslušati in si prisluhniti, se skupaj smejati, skupaj reševati zagate in skupaj slaviti zmago. Končni uspeh je naš skupni uspeh,” so za konec zapisali. 

Delu Gledališke šole Talia lahko sledite na njihovem Facebook profilu. Pod istim imenom jih najdete tudi na Instagramu, sledite pa jim lahko tudi na njihovi spletni strani. 

Foto: Blaž Stantič Kobal

Imate dobro zgodbo? Z nami jo lahko delite tako, da izpolnite spletni obrazec. Veselimo se vaših prispevkov!