Log in

pinablack


SL / IT / HR
Gregorčičeva ulica 6, 6000 Koper
+386 (0)5 63 00 320
info@sticisce-iskra.si

Zaživel je Startup Koper - Capodistria

Akterji podpornega okolja so 15. junija v Kopru podpisali Izjavo o sodelovanju na področju spodbujanja inovativnosti, podjetništva in konkurenčnosti med mladimi v Mestni občini Koper. Ob otvoritvi je bil naznanjen tudi razpis natečaja Start-up Koper Capodistria, ki je namenjen mladim do 35. leta: tako dijakom srednjih šol s sedežem v Mestni občini Koper in študentom Univerze na Primorskem kakor tudi drugim občanom Mestne občine Koper.

Podpisniki – Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP), Središče RotundaKulturno izobraževalno društvo PiNACenter mladih KoperRegionalni razvojni center Koper in Zavod RS za zaposlovanje, Območna služba Koper – so vzpostavili skupno podporno okolje Startup Koper Capodistria, katerega aktivnosti bo v letu 2017 financirala Mestna občina Koper. Ugotavljajo, da sta inovativnost in start-up podjetništvo pomembno gonilo razvoja, ekonomske rasti in izboljšanja konkurenčnosti ter zmanjševanja stopnje brezposelnosti. Inovativnost in start-up ekosistemi pa velikokrat ne dosegajo svojega potenciala ravno zaradi pomanjkanja komunikacije med ključnimi akterji, zaradi česar je oblikovanje skupne platforme za zagonska podjetja v Mestni občini Koper eden od pomembnejših ukrepov za spodbujanje mladih in drugih pri razvoju podjetniške poti.

S podpisom izjave se podpisniki v splošnem zavezujejo, da bodo promovirali podjetniško kulturo in med mladimi razvijali kompetence, ki so potrebne za podjetništvo, obenem pa zagotavljali tudi uspešno identifikacijo podjetniških priložnosti in rešitev, kar bo izvedeno v okviru podpornih podjetniških aktivnosti. Podpis izjave je uvod v dolgotrajno sodelovanje med ključnimi akterji podpornega podjetniškega okolja v Kopru in širši regiji.

Poleg tega je bil ob otvoritvi naznanjen razpis natečaja Start-up Koper Capodistria, ki je namenjen mladim do 35. leta. Ti bodo reševali podjetniške izzive, ki bodo prepoznani kot relevantni na območju Mestne občine Koper in bodo predlagani tako s strani občine same kakor iz različnih gospodarskih podjetij. Natečaj bo prijaviteljem omogočil sodelovanje na dogodkih, kot so podjetniška šola, motivacijski dogodki v sodelovanju z gospodarstvom in razna tekmovanja, ter tudi mentoriranje na različnih področjih. Udeležence natečaja čakajo nagrade v vrednosti 5.000 evrov, glavna nagrada pa je obisk pospeševalnikov weXelerate in Talent Garden na Dunaju.

Direktor UIP Dorijan Maršič ob tem pravi: »Mestna občina Koper je prepoznala potencial, ki ga nudimo obstoječe institucije inovativnega in podjetniškega podpornega okolja. Skupaj lahko usmerimo potenciale mladih v reševanje konkretnih izzivov, lokalna skupnost in gospodarstvo pa bosta dobila rešitve, ki bodo lahko zasnova novim podjetniškim iniciativam.«

Na otvoritvenem dogodku ob zagonu podjetniškega podpornega okolja in podpisa izjave v Centru mladih Koper sta prisotnim svojo podjetniško pot predstavila tudi mlada podjetnika. Mitja Šafar, soustanovitelj podjetja Ensol 360, d. o. o., ki se ukvarja z inženiringom in proizvodnjo gokart stez, postavljenih od ZDA do Kitajske, je predstavil podjetje, ki trenutno (po štirih letih) zaposluje 58 oseb. Žiga Godina pa z Bitnot, d. o. o., sodeluje pri promociji in zbiranju sredstev: s pametno ključavnico Teodoor so v okviru kampanje na Kickstarterju zbrali 220.00 evrov, kar je dvakrat več, kot so si zastavili.

Log in or Registracija