Log in

pinablack


SL / IT / HR
Gregorčičeva ulica 6, 6000 Koper
+386 (0)5 63 00 320
info@sticisce-iskra.si

Okrogla miza: Ponovna uporaba plastike - nove poslovne priložnosti

Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji organizira okroglo mizo z naslovom »Ponovna uporaba plastike - nove poslovne priložnosti«, ki bo v ponedeljek, 26. novembra, ob 11. uri v Zeleni dvorani Območne obrtno-podjetniške zbornice Koper, Staničev trg 1. 

Pridružili se nam bodo evropske poslanke Tanja Fajon, Patricija Šulin in Romana Tomc ter evropski poslanec dr. Igor Šoltes, s katerimi bomo spregovorili o izzivih, povezanih s prekomerno uporabo plastike in  razmišljali o alternativah.

V svetovnih oceanih namreč vsako leto konča od 5 do 13 milijonov ton plastike (kar je med 1,5 % in 4 % svetovne proizvodnje plastike). V Evropski uniji vsako leto v oceanih konča 150 000 do 500 000 ton plastičnih odpadkov. EU vsako leto proizvede tudi 25 milijonov ton odpadne plastike in le 30 % odstotkov se je ponovno uporabi oz. reciklira. Plastične odpadke tako najdemo tudi v zraku, tleh, naših telesih in v naši hrani.

Zato je napočil čas, da vnovič premislimo o uporabi plastike. Do leta 2030 bo predvidoma več kot polovica plastičnih odpadkov v Evropi recikliranih. Od leta 2015 do leta 2030 se bodo zmogljivosti za sortiranje in recikliranje plastike povečale za štirikrat, zaradi česar naj bi nastalo 200.000 novih delovnih mest po vsej Evropi.

Na okrogli mizi bomo skušali najti odgovore na naslednja vprašanja:

-        Kako lahko odpravimo ali vsaj podaljšamo rok uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo?
-        Kako lahko olajšamo njihovo recikliranje?
-        Kako lahko preprečimo, da bi plastika končala tam, kamor ne spada?
-        Kaj to pomeni za trg dela in poslovne priložnosti?

Okrogla miza bo potekala v okviru Regionalnega foruma za razpravo, s katero želimo prek dialoga med evropskimi poslanci, predstavniki ministrstev, strokovnjaki na okoljevarstvenem področju, nevladniki, podjetniki in raziskovalci, najti odgovore na vprašanja, ki se jim v prihodnosti ne bo moč izogniti.

Poslanci bodo med drugim predstavili tudi stališče Evropskega parlamenta v postopku sprejemanja evropske zakonodaje o prepovedi uporabe plastike za enkratno uporabo do leta 2021.

Ker je število sedežev v dvorani omejeno, vas prosimo, da se na dogodek prijavite na povezavi: http://bit.ly/prijavanaokroglomizo, do vključno petka, 23. novembra 2018.

Log in or Registracija